Varsinais-Suomen yrittäjien mukaan noin puolet alueen yrittäjistä kokevat nyt merkittäviä talousvaikeuksia. Tällä hetkellä ennakoidaan loppuvuodelle konkurssiaaltoa, jolla olisi merkittävät vaikutukset työllisyyteen ja kansantalouteen. Yrityssaneerausten helpottaminen saattaisi auttaa tässä tilanteessa.

Tällä hetkellä tukirahoja ovat hakeneet pienyritykset, seuraavaksi vuorossa ovat suuremmat yritykset. Voidaan kuitenkin myös kysyä, voivatko tuet luoda epätervettä kilpailua? Tapahtuuko tulevaisuudessa markkinoiden uusjakoa? Entä millainen on rahan hinta jatkossa? Euroopan tasolla kehitetään nyt monipuolisia takaus- ja lainajärjestelyjä, joilla saattaa olla positiivisia vaikutuksia myös Suomessa. Sijoittamisen kannalta korona-exit on kuitenkin varsin haastavaa aikaa.

Talouden kehityksessä ennakoidaan monenlaisia skenaarioita: toisaalta ennakoidaan hyperinflaatiota, ja toisaalta nähtävissä on deflaation riski. Omaehtoinen raha on käytännössä kadonnut lähes kokonaan ja kasvua hakevat kansainväliset yritykset ovat tällä hetkellä vaikeuksissa. Yksittäinen kuluttaja säästää nyt ”sukanvarteen”, ja olennaista onkin nyt saada kuluttaminen uudelleen käyntiin. Myös säästämiseen voidaan tarjota uusia mahdollisuuksia: tuleeko tarjolle esimerkiksi uudenlaisia pääomasijoitusinstrumentteja?